Твір-опис пам’ятки архітектури 8 клас

Найгарніша площа у Львові

Музейна площа у Львові – одна із найгарніших та найпопулярніших площ у Львові. Жоден турист не  оминає це місце. Але мало хто знає сучасну назву площі. 

Зазвичай, її називають Домініканською. Адже найголовніша споруда на площі – це старовинний бароковий Домініканський костел.

Домініканський костел був побудований на місці старого готичного костелу у 18 столітті під керівництвом відомого архітектора Яна де Вітте. Костел прикрашають численні статуї святих. На фронтоні костелу бачимо латинський напис “Soli Deo honor et gloria”, який перекладається як “Тільки Богу честь і хвала”. Також на фронтоні можна побачити герб домініканців – собаку зі смолоскипом на книгах.  Всередині костелу дуже гарно, і також можна побачити багато скульптур. Зараз цей костел є церквою Пресвятої Євхаристії. Зліва від костелу розташовані монастирські будівлі. Зараз це музей історії релігії, а в органному залі  музею проводяться концерти органної музики. Біля дзвіниці костелу можна побачити невеликі старовинні двері – це вхід до підземелля монастиря. Підземелля відкриті для відвідування  і досить цікаві. З домініканським монастирем пов’язана сумна історія. Колись в ньому ховалася Гальшка Острозька, яку переслідував її другий чоловік Лукаш Гурка. Лукаш гурка тримав монастир декілька тижнів в облозі. 

Лівіше від монастиря у старовинному будинку 18 ст. знаходиться дуже гарне кафе, яке  в теплу пору року заквітчане квітами і виглядає ніби десь у Амстердамі, або Брюгге. 

З правого боку від костела знаходиться невеликий сквер із пам’ятником художнику Никифору-Епіфанію Дровняку. 

Із-за свого історичного колориту музейна площа часто стає знімальним майданчиком фільмів та серіалів. Колись тут співали мушкетери із радянського фільму, а цього року площа стала місцем подій у історичній мелодрамі “Кава з кардамоном”.

Leave a Reply